För att foten ska tåla påfrestningar och för att undvika framtida problem med fötter, knän, rygg och höft är det viktigt att välja rätt skor. Ska du köpa ett par kängor eller skor är det ett par saker du bör tänka på. En bra sko är funktionell, lättanpassad, stabil och stötdämpande dessutom håller den hög kvalitet, komfort och har snygg design.

Sulan

Det är viktigt att yttersulan är stabil nog för att ge dämpning men samtidigt är följsam och ge god kontakt med underlaget. En bra innersula är uppbyggd och ger dig ett ordentligt stöd i fotvalvet. En dålig innersula gör att din hålfot pressas ner vilket leder till att du bli trött, stum och få ont i fötterna. Tumregeln är att en mjukare sula ger bra grepp och en känga som är ordentligt vridstyv passar tuff terräng och tung packning.

Komfort

Alla har vi olika storlekar och modeller på fötterna så det är bara du som kan känna efter om skon sitter som den ska. Det viktigaste när du köper en vandringssko är att den sitter bekvämt på foten. Rekommendationer från säljare och vänner är bra riktlinjer men det är bara du som kan känna om skon sitter bra på din fot.

Rätt strumpor

Prova ut kängorna med samma sort strumpor som du har tänkt dig att gå med. Det kanske låter självklart men ofta lämnas skor tillbaka för att de inte passar med de strumpor eller sockar som ska med på vandringen.

Gå in dem

De flesta nya kängor känns i början stela och kräver tid innan de får sin rätta form därför är en rekommendation att du går in dem hemma innan du sticker ut på vandringen.

Storlek

Det är viktigt att kängorna inte är för små, räkna med minst en halv storlek större än vanligt. En tumregel för att testa om det är rätt storlek kan du ställa dig upp med osnörd känga, trycka sedan foten framåt. Får du rum med ditt pekfinger bakom hälen har du troligtvis hittat rätt storlek.

Byt ut standardsulorna

Skor säljs ofta med en standardsula som ska passa alla fötter och ger ofta otillräckligt med stöd. Därför är det ett tips att köp ett par gjutna sulor, vilka är anpassade efter din fot och dina behov och dessutom kan du flytta över dem till vilka andra skor som helst när semestern är över.

Andra detaljer att tänka på

  • Runda snören är bättre än platta eftersom platta slits mycket snabbare.
  • Se till att skorna har låshakar för snörningen, de möjliggör att snörningen kan vara olika hård över fot och vrist.
  • Se till så att skon har en uppdragen sulkant som skyddar mot stötar och slitage, extra gummiskydd är ett plus.
  • Se till att plösen är fastsydd högt upp på skaftet, detta avgör hur högt upp kängan är vattentät.
  • Se till att plösen sitter nära mot vristen, då slipper du få småsten eller barr i skon.
  • Ju färre sömmar desto högre hållbarheten och vattenmotstånd.